У Полтаві презентували виставку Миколаєвської іконописної майстерні

«Небо на землі» – у Полтаві презентували виставку Миколаєвської іконописної майстерні. На ній – копії прославлених ікон та сучасні образи, мальовані під впливом подій в Україні. У Духовно-культурному центрі при Свято-Успенському соборі, де розмістили виставку, були Олена Ляшенко та Сергій Сепітий.

Майстерню «Небо на землі» заснували більше десятка років тому у Миколаєві, місті, де не збереглися церковні та іконописні традиції. Зараз вона стала своєрідною школою. У ній працює 5 майстрів – пані Марія з чоловіком та їх друзі-однодумці. У Духовно-культурному центрі при Свято-Успенському соборі представили ікони, писані у цій майстерні. Виставку приурочили Різдву Христовому. На ній багато образів, які зображують народження Спасителя, Святителя Миколая, Великомученицю Катерину.

/Марія Павелко, представляє сімейну іконописну майстерню «Небо на землі»
В якому б стані людина не перебувала, або депресії, або якихось складнощів життєвих, все одно жевріє малесенька надія. І оця надія, якщо вона не має якогось такого духовного підгрунтя, надії, що людина не сама в цьому світі, то вона не має і сенсу/

Своєю виставкою, кажуть майстри, хотіли показати людям, що у будь-якому разі, надто – у важкі часи, слід надіятися на Всевишньго. До експозиції увійшов образ, присвячений героям Майдану. Божа Матір з Ісусом на Хресті, його назва – «Не ридай мене мати». Це заупокійна ікона, писана на спомин душ усіх полеглих на Майдані.

/Марія Павелко, представляє сімейну іконописну майстерню «Небо на землі»
Мистецтво і духовність, вони мають бути поза політикою, але так як ми живемо зараз в ці часи, то допомогти тим, хто зараз не з нами, ми можемо тільки молитвою. І це наш обов'язок і громадянський, і християнський, я думаю, що це буде доречно/

Майстриня говорить: щоб створювати ікони, треба бути перш за все християнином. Поруч із сучасними іконами представлені відомі здавна. Духовенство говорить: писані вони із дотриманням необхідних канонів.

/Федір, Архієпископ Полтавський і Кременчуцький УПЦ КП
В Старому завіті була заповідь, яка забороняла зображення будь-які, але ця заповідь мала тимчасовий характер. Тому що якщо Бог не зображуваний, Він невидимий, то неможливо зображувати. Якщо Бог став людиною, Слово стало плоттю, яка перебувала між нами, то можемо Його зображувати, тому що Христос став Людиною/

Стрічка новин